Tenggelam dan timbul kejap.. Tuan tanah balik kampung nun jauh di Kelate sana.. Badan lemau, letih je.. Balik kampung pun duk batuk2 je.. Sedih okeyh! Batuk sampai semput2 gitu bila malam.. Huahuahua..
Ni pun duk batuk lagi, badan lemau, campur sakit kepala sikit. Cukup la pakejnya..
Ni nak cite pasal kerajinan suami di dapur.. Bukan main lagi dia duk buat sambal bilis yang resipinya dari ma. Dan yang best, balik kampung rantau panjang, mak mertua den buat sambal bilis tu.. Sakan okeyh mak jemah ni makan.. Puas sangat dapat makan yang ma buat. Yang encik suami buat ada kurang 1 benda, kicap sotong. Penambah perasa.. Nasib baik amik kat kampung bawak datang KL kicap sotong tu.. Lengkap la untuk buat sambal bilis ni.. Korang ada yang panggil sambal ketuk ke? tak kisah la kan, lain orang lain cara dan gaya..
Time ni, suami tengah goreng semua bahan2.. Goreng kering je.. Sampai la dia garing. Pastu blander. Kalau rajin, guna la lesung batu tu.. ketuk ketang ketuk ketang kat dapur..
Pastu letak la gula, garam, belacan, perah limau nipis, pastu letak kicap sotong. Rasa la sesedap rasa. Apa yang kurang, tambah je.. Jangan tambah air tau.. Boleh tahan lama.. :)
NOTA JARI TINY: Selamat mencuba tau korang. Senang je pun buat. Makan dengan nasi panas2, memey perghhh! Dah macam sambalava dah.. Ok, lain sikit, tapi lebih kurang la.. :)
banyoknyo ladooooo,kompem pedas bedesing nih
ReplyDeletekak ji: hahah... pedasss kakloh... desing2.. tp sedak.. hihihi
ReplyDeleteSambalava memang the boom!
ReplyDelete