Tolong kami, bantu kami... :)

Tuesday, October 23, 2012

Beef Steak + Sos Black Pepper

Assalamualaikum.. Morning..

Tersedar dari lamunan.. Lama sangat-sangat saya mengelamun... Dah tersedar,, itu yang berada di sini berceloteh dan celoteh dan celoteh.. Rindu weyh.. Selalu je di sini, tapi tak tau nak tulis apa.. Jadi silent reader blog2 lain je.. Tiba-tiba tersedar je nak celoteh pasal resipi makan.. Sejak kawin ni, kena pelbagaikan masakan.. Kadang ada juga skip.. Sekarang pun mana sangat masuk dapur,.. Lebih kepada menu ringkas je..

Bahan-Bahan:
- Dah tentu la daging - tempat kesukaan beli daging dekat giant..
- Sos mushroom ITA, sos black pepper LIFE, (untuk pemerapan daging juga untuk sos black pepper)
- Mayonis - sesuka hati nak jenis macam mana untuk coleslaw
- Oregano/ mix herbs(saya guna yang McCORMICK )
- Beef & Herb Gravy (juga brand McCORMICK) untuk sos..
- Butter
- Black Pepper (AJI-SHIO)

BAHAN-BAHAN COLESLAW:

- Kobis (racik2 halus)
- Karot (racik2 halus)
- mayonis
- black pepper aji shio

Jum pilih2 daging yang best.. Harga pun x mahal sangat.. Dari rm4 ke atas.. 

Sos yang saya gunakan untuk perap daging.. juga untuk buat sos balck pepper.. 

Daging sebelah kiri tu untuk letak dalam salad.. Beef & Herb Gravy untuk sos black pepper juga..

CARA-CARA:

1. Perap daging dengan sos mushroom ITA juga sos black pepper LIFE. Sukatan sesedap rasa.. Saya tambah black pepper aji shio sikit dengan oregano herbs.. Dan biar untuk beberapa minit..

2. Sediakan coleslaw.. Campur semua bahan untuk buat coleslaw. Kacau sebati.. Nak sedap letak dalam fridge dulu, nak makan baru sediakan.. Superb!

3. Panaskan kuali, letak butter sikit, guna non-stick pan la baru best.. Tak pun guna je kuali yang ada, letak daging yang diperap tadi.. Masak la sampai tahap yang diinginkan.. Jangan sampai hangit sudah..

UNTUK SOS BLACK PEPPER:

1. Air sebanyak 300ml ke dalam periuk, dan masukkan serbuk BEEF & HERB GRAVY sepeket tu.. Masak dengan api kecil, kacau rata, masukkan 3 sudu besar sos black pepper LIFE dan 1 sudu besar sos mushroom ITA.. Kalau pekat sngat tambah air, sesedap rasa... Kalau nak guna sos lain pun boleh.. Dah siap sume, jum kita nyum2...


Hasilnya.. Kentang tak beli, cz tak ingat.. Guna je la sosej yang ada dalam fridge.. Dah banyak kali dah buat, dah macam-macam version ada.. tanpa

NOTA JARI TINY: sumber tiny dari KAK ANA Cahaya Cintaku.. Jum singgah blog Kak Ana.. Boleh try menu lain juga.. :) saya suka western.. Jum try semua.. :)

No comments:

Post a Comment