Tolong kami, bantu kami... :)

Monday, May 23, 2011

POPIA OH POPIA...

Assalamualaikum..


Selamat pagi Isnin.. Sedar tak sedar dah isnin kan? Kena mula bekerja. Tapi, Isnin la paling liat nak bangun sebenarnya kan?! :) Sungguh rasa malas bila kena buka mata tengok jam, adoi... Kena kerja.. Sabar je la kan. Ikut je laluan hidup kita yang dah tersurat. Seronokkah hujung minggu kalian? Berhujung minggu bersama keluarga, seronoknya... Dan saya? Berhujung minggu dengan popia!! Saya dah boleh bukak kedai popia dah sekarang! Setiap minggu, asyik duk buat popia je. Macam hilangkan serabut pun ada bila duk gulung popia, ricit2 carrot, kubis, sengkuang, sambil mengadap cerita hindustan pulak! Alangkah indahnya hidup! Tak fikir perihal kerja lain. Otak pun boleh rest.

Nak kongsi resipi popia saya yang mampu menawan hati encik dia. Hakhak.. Bila rasa sekali, mesti nak lagi! Senang sesangat!

Popia oh popia

Bahan-bahan:

carrot- hiris halus-halus, kalau ada pemarut tu tu lagi senang.
sengkuang-pun kena hiris halus-halus juga
mentimun- buang biji tau, nti berair
kubis
kulit popia-suka hati la brands apa pun
udang- nak potong kecil2 pun boleh, nak letak sekor lagi sedap! Selalunya potong kecil-kecil, pastu ada yang tanya, ada udang ke? tak rasa pun.. hahahah.. pedulik apa saya.. habis juga! :) 

garam- sesedap rasa
black pepper- yang ni guna brands (lupa) hahahah... Tambah sikit tuk rasa pepper.. sedap tau!

Untuk tumis:
bawang merah-sesuka hati, kalau saya, sebiji besar dah cukup
bawang putih- 2 ulas je sudah cukup.

Proses penyediaan;

Korang hiris halus-halus sume tu tau, sengkuang, mentimun, carrot, dan kubis. Campurkan semua yang dah siap hiris halus tu, korang gaul-gaul sikit. Potong udang sesedap mata memandang. Hiris halus bwang putih n bawang merah yang nak ditumis. Dah sediakan semua barang, mula-mula tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau, dan kekuningan sikit, jangan sampai hangus lak tau! Pas tu, letak udang yang segar itu, bau mesti manis punya cz  bau udang.  Masukkan sayur-sayur yang dah dihiris halus, letak garam secukup rasa, letak black pepper ckit, untuk lagi sedap. Masak kejap, jangan lama sangat, nanti sayur layu! Tak best pula. Then, siap untuk inti!

Korang biarkan sejuk kejap, then gulung la popia macam mana korang nak gulung, besar ke kecil ke. Nak lekatkan kulit popia tu, sapu sikit telur putih kat hujung gulungan.. :) Macam gam la kot. Dah bis gulung menggulung, goreng bila pastikan minyak dah cukup panas, nanti serap minyak pula.. Selamat mencuba, senang sangat! Korang boleh hiris menghiris sayur tu depan tv je.. :)


ALAMAK! Saya pun tak sempat nak ambil picture popia yang saya buat! Sebab lapar sangat, tak sempat nak snap mnap nih!  Korang dah try nanti, amik la picture ye. SELAMAT MENCUBA!


NOTA JARI: Bila Cik Tiny masuk dapur, gini la jadi dia. Resipi ni, makcik saya yang ajar. Tak payah kena beli kat kedai kalau nak makan popia kan? Mahal woooo kueh sekarang, 4 biji = RM2. Niaga kueh lagi banyak untung woooo. Jum bukak gerai sama-sama nak tak? (ok, tak nak.. grrrrr)

2 comments:

  1. salam kenal dari mama..rajin nya dia!!..

    ReplyDelete
  2. mama: salam kenal juga mama.. hihi.. bila Penyakit R dtg, rajin la msak.. ngehngeh

    ReplyDelete